Man behöver varken vara vetenskapsman eller ett större fan av facklitteratur för att uppskatta den israeliske historikern Yuval Harari och hans fascinerande böcker om människan. Här är det inte frågan om någon trist, ensidig rabblare av fakta om kromosomer utan om en ung människa som berättar med stor inlevelse hur människans utveckling gått till, varför vi beter oss som vi gör idag och hur framtidens människa förmodligen kommer att se ut.
Hararis första bok, Sapiens, kom ut på svenska år 2015 och handlar om människans historia på ett mycket unikt sätt. Här förklarar författaren för oss hur människan en gång i tiden bestod av flera olika varianter och att de under andra omständigheter hade kunnat existera även idag. Hur hade världen sett ut då, frågar han. Hade rasister sysslat mer med vilken typ av människa man var och inte brytt sig om att Homo Sapeins består av olika raser?
Författaren, idag professor i Jerusalem, analyserar också många fenomen i det mänskliga samhället som kvinnans roll, ekonomi och religion. Han jämför oss med chimpansen, den art som ligger oss allra närmast, och diskuterar hur språk och kommunikation fört oss samman och hjälpt oss att överleva men också förstöra vår värld. Han ställer frågan vem som är intelligentast – den som dödar för att få bananer eller den som dödar mot ett löfte att få bananer efter döden?
Kvinnans ställning i samhället kämpar författaren med under flera sidor. Han kan inte hitta några belägg för hur det kommer sig att kvinnan över lag har en sämre ställning i samhället. Det kan ju inte bero på fysisk styrka, säger han, då kvinnor var lika starka för tvåtusen år sedan som idag men ändå har hon högre status idag. Dessutom, menar han, så är det ju sällan de fysiskt starkaste människorna som blir ledare utan det är snarare de med muskler som blir soldater och byggjobbare.
Homo Deus, Hararis andra bok, kom ut på svenska år 2017 och handlar om framtidens männiksa och hur samhället kommer att påverkas av klimatet, vetenskapen och ekonomin. Vi har redan börjat utforska kloning och hur man kan skapa mänskliga organ med en 3D skrivare, och människor med fysiska handikapp kan idag utrustas med bioniska leder som styrs med hjärnan. Enligt Harari kommer man i framtiden kunna sitta på jobbet medan ett par digitalt styrda armar som även de är ens egena, kan diska tallrikarna i köket.
Boken kommer med ett antal varningar. Eftersom rika människor nu kommer att kunna utrusta sig med starka, artificiella lemmar och organ kommer de samtidigt att bli samhällets starkaste medlemmar även fysiskt. Med det kommer den traditionellt starkare arbetaren att inte längre behövas och här frågar sig Harari vad som egentligen kommer att hända allteftersom världens naturresurser tar slut.