Många drömmer om att bli författare, men det är oftast romaner – möjligen noveller och dikter – de drömmer om att skriva. Ytterst få drömmer om att bli fackboksförfattare. De som blir det är istället de som kan något om ett ämne och vill dela med sig av sin kunskap eller inspirera andra. Det är sällan författarlivet i sig som lockar dem, utan de vill fortsätta att arbeta med det då gör. Vissa skriver en bok för att boosta sin karriär och etablera sig som expert inom sitt område, andra gör det för att få en möjlighet att fördjupa sig inom det som intresserar dem mest.
Vill du skriva en bok om något du kan mycket om? När man skriver en skönlitterär bok vill förlagen att man ska ha hela storyn klar innan man skickar in den. När man skriver facklitteratur kan man göra likadant, men man behöver inte ha samma tillvägagångssätt. Ibland kan man börja med att presentera sin idé för ett förlag och se om de över huvud taget är intresserade av ämnet. Om man inte redan är en etablerad expert eller känd person skriver de sällan kontrakt vid det här läget, men man får en fingervisning om det är värt att sätta sig och skriva boken eller inte. Vill man inte kontakta ett förlag såhär tidigt kan man istället skriva en synopsis, en innehållsförteckning samt de första kapitlen. Därefter kan man se om något förlag vill nappa.
Precis som när man skriver skönlitteratur behöver man jobba fokuserat och disciplinerat för att bli klar. Har man redan ett avtal med ett förlag brukar det dessutom innebära att man har deadlines att förhålla sig till. Om det är svårt att arbeta koncentrerat hemma, antingen det är för att man blir distraherad av vardagsgöromål som tvätt och disk eller man har barn hemma som inte låter en vara ifred, är det bra att hitta en plats utanför hemmet där man kan arbeta. En smart lösning är att hyra in sig på ett Kontorshotell i Stockholm och sitta vid ett skrivbord där. På så vid slipper man binda upp sig till ett längre hyreskontrakt och kan så fort man är klar med boken återgå till sin vanliga arbetsplats. Kontorshotell har fördelen att de redan är utrustade med det du behöver: en bra skrivbordsplats, en skön stol, toalett, möjlighet att värma din matlåda, kaffe och frukt. Ja, där kan du helt enkelt jobba koncentrerat en hel dag.
När din bok börjar kännas klar kvarstår ändå en hel del arbete. En redaktör och en korrekturläsare kommer att gå igenom manuset och du kommer troligen behöva att omarbeta en del stycken, stryka eller skriva mer. Sedan ska omslag och titel väljas. Det är en formgivare som gör omslaget, men som författare får du förstås vara med och tycka till om både bokens utseende och titel.