De flesta människor kan nog känna igen sig i upplevelsen efter att ha läst en riktigt bra bok. En bok som dröjer sig kvar, som väcker tankar och insikter och som framför allt lämnar läsaren med en känsla av att tiden som det tog att läsa boken var mödan värd. Läsupplevelsen är med andra ord viktig oavsett vilken genre man väljer att läsa. En del forskare är dessutom övertygade om att böcker kan påverka hur vi mår och det är faktiskt möjligt att läsa sig frisk!
Biblioterapi som behandling
Begreppet biblioterapi är ett relativt nytt och outforskat område för de flesta, men det handlar om en konkret metod som går ut på att nå förbättrad hälsa genom att läsa. Forskningen skiljer idag på två olika typer av biblioterapi; klinisk och humanistisk. Den kliniska biblioterapin går ut på att förbättra sjuka människors hälsa genom läsning. I den humanistiska biblioterapin använder friska människor läsning för att bearbeta känslor och nå självinsikt. Biblioterapin som behandlingsmetod uppstod redan under första världskriget då traumatiserade soldater läste skönlitteratur för att bearbeta sina krigsupplevelser.
Biblioterapin är dock på uppgång i Sverige och det blir allt vanligare att bibliotek ordnar läsprojekt för utsatta grupper som till exempel missbrukare eller anhöriga till människor som begått självmord. Det pågår också för närvarande en studie kring läsning och kvinnor med förlossningsdepression. Det går numera också att studera biblioterapi på högskolenivå för den som är intresserad av hur läsning kan användas som en terapiform för välmående och hälsa. Kurslitteraturen går att hitta på kampanjjakt.se.
En god bok förlänger livet
Det finns fler fördelar med att försjunka i en riktigt god bok. Forskarna menar att läsning i själva verket är rena hälsokuren och den kan dessutom förlänga livet. Hälsovinsterna består främst i att hjärnan utvecklas och stimuleras av läsning. Dessutom påverkas minneskapaciteten och den kreativa förmågan i positiv riktning. Själva läsningen motverkar också demenssjukdomar av olika slag eftersom alla de kopplingar och nervtrådar som måste samverka helt enkelt håller hjärnan i trim. Beslutsfattande och förmågan att kunna byta perspektiv samt leva sig in i andra människors situation utvecklas och förfinas genom läsning av framför allt skönlitterära böcker. Böcker skapar ny kunskap.
Läsning som medicin
Biblioterapin har redan lärt oss att läsning kan bearbeta sorgeprocesser och trauman. En ny studie visar dessutom att böcker kan vara rena medicinen och själva läsandet kan lindra både oro och stress. För människor som lider av till exempel utmattningssyndrom kan en god bok både läka och stärka. Vägen tillbaka till arbetslivet kan med andra ord bestå av att läsa sig stark. Här kan både skönlitteratur och olika självhjälpsböcker bistå i tillfrisknandet.
Böcker är en källa till glädje för många och de allra flesta har en favoritbok med en berättelse som på något sätt har berört extra mycket. För författare ger dessa nya insikter om böckernas läkande kraft ännu en anledning att fortsätta skriva. Läsandet är en magisk upplevelse och inte minst något som är avkopplande för de allra flesta. Kryp upp i soffan med en god bok i höst du också!