Världens mest prestigefyllda litteraturpris är Nobelpriset i litteratur, som delas ut varje år den 10 december i Stockholms konserthus. Upphovspersonen bakom priset är den svenska uppfinnaren Alfred Nobel och priset har delats ut sedan 1901. När Nobel dog 1896 hade han i sitt testamente bestämt att merparten av hans stora förmögenhet skulle användas för att bilda en särskild fond. Denna fond skulle årligen dela ut priser inom bland annat litteratur. I testamentet skrev Nobel att priset skulle gå till en person som under året “inom litteraturen har producerat det utmärktaste i idealisk riktning”.
Vilka utser Nobelpristagaren?
Uppdraget att utse vinnare av Nobelpriset i litteratur faller på Svenska Akademien. Svenska Akademien är ett gammalt sällskap, instiftat redan 1786, som består av arton ledamöter. De flesta av ledamöterna i Svenska Akademien har koppling till litteraturens värld. Bland nuvarande ledamöter kan nämnas poeten Kristina Lugn, författaren Per Wästberg och litteraturforskaren Kjell Espmark. Under senare tid har flera ledamöter valt att gå ur Svenska Akademien och nya har tillsatts. Under hösten 2018 rekryterade Akademien två ledamöter bosatta Göteborg, vilket fått bland andra Göteborgs-Postens kulturchef att, halvt om halvt på skämt, föreslå att Svenska Akademien borde flytta sitt säte till Göteborg Är det kanske dags för Akademien att boka en flyttfirma i Göteborg?
Hur bestäms vem som ska få priset?
För att kunna få Nobelpriset i litteratur måste en person vara nominerad. Vem som helst kan inte föreslå en pristagare, det går heller inte att själv söka priset. De som får föreslå kandidater är bland andra Svenska Akademiens ledamöter, tidigare Nobelpristagare och professorer i litterära ämnen. Runt 350 nomineringar brukar skickas in i början av varje år, och bland dem är det ungefär 200 namn som är unika. Sedan arbetar en kommitté inom Akademien med att gallra ur listan på förslag. Till slut återstår omkring fem namn som ledamöterna ska läsa in sig på under sommaren. Till hösten röstar Svenska Akademien sedan om vem som ska få priset, och den som får fler än hälften av rösterna utses till det årets Nobelpristagare i litteratur. Dock blir det ingen nobelpristagare i litteratur 2018. Under det här året stormade det nämligen rejält kring Svenska Akademien och på grund av omvärldens låga förtroende för Akademien meddelade de att de helt enkelt inte delar ut priset detta år. Istället skjuts utdelningen upp till nästa år, 2019, då Akademien planerar att dela ut två pris.
Vem får Nobelpris i litteratur?
Mellan 1901 och 2017 har 114 personer fått priset. Det vanligaste språket att skriva på är engelska, följt av franska, tyska och spanska. På femte plats kommer faktiskt svenska. Hela åtta svenskar har fått priset, senast Tomas Tranströmer 2011. Första svensken var Selma Lagerlöf, hon fick priset 1909. De flesta pristagare genom historien är män, allt som allt är de 100 stycken, medan fjorton av dem är kvinnor.